Saturday 23 May 2015

Motel Mozaïque & Rotown present

Tinariwen

In Maassilo

Start

20:30 (doors: 20:00)

Ticket prices

€ 21,-

Genre

BIRD, Motel Mozaique en Rotown presenteren de Afrikaanse woestijnrockband Tinariwen in de Rotterdamse Maassilo. In 2012 ontving de groep Toearegmuzikanten een Grammy Award in de categorie Best World Music Album voor hun album Tassili. Op hun nieuwste plaat Emmaar maakt Tinariwen bezwerende Malinese blues en rock, maar je vind er ook invloeden uit de psychedelische muziek en de rootsrock.

Tinariwen

Tinariwen is een groep Mailinese Toearegmuzikanten, die begin jaren tachtig werd gevormd in een Libisch vluchtelingenkamp. Hun hypnotiserende woestijnblues is even zalvend als bezwerend: elektrische gitaren, bas en percussie stuwen de nummers voort, vaak samen gezongen, in een onophoudelijke drive. Daarmee creëert de groep een herkenbare sound waar een geweldige kracht van uit gaat. Tinariwen zette in 2002 de Afrikaanse woestijnrock op de (wereld)kaart met het album The Radio Tisdas Sessions. Sindsdien bracht de leden van Tinariwen nog vijf albums uit, stonden ze op festivals als Glastonbury, Coachella en Roskilde en wonnen ze meerdere awards, waaronder een Grammy voor Best World Music Album.

Nieuw album Emmaar

Tinariwen neemt zijn albums het liefst op in de woestijn, maar door de onstabiele politieke toestand in hun thuisland Mali werd er voor het zesde album, Emmaar, uitgeweken naar de Verenigde Staten. In de Mojave-woestijn bij Joshua Tree Park kregen ze versterking van Red Hot Chili Peppers-gitarist Josh Klinghoffer, Matt Sweeney van rockband Chavez en hiphoppoëet Saul Williams. Emmaar staat vol met gitaarwerk dat invloeden uit de Mali-blues vermengt met invloeden uit de psychedelische rootsmuziek uit de jaren zeventig. Het is bezwerende muziek die een hallucinerende werking krijgt door de bijzondere percussie en de Afrikaanse, vaak meerstemmige, zang op de plaat. Ook Emmaar werd lovend onthaald, onder meer in De Standaard en Pitchfork.

Article

Welke sterren deelden het podium met Tinariwen?

View agenda

Have A Look At This

Wednesday 01 July

Soil & Pimp Sessions

Op deze woensdagavond woedt er een Japanse orkaan door de Rotterdamse Hofbogen. De explosieve jazzband Soil & Pimp Sessions zal dan […]

Tuesday 19 February

Tank_and_the_Bangas - BIRD Rotterdam

Tank and the Bangas

Ze wonnen de Tiny Desk Contest, openden voor o.a. Lianne La Havas en PJ Morton en bliezen vorig jaar een […]

Tuesday 19 February

Tank_and_the_Bangas - BIRD Rotterdam

Tank and the Bangas

They won the Tiny Desk Contest, opened for artists like Lianne La Havas and PJ Morton and last year they […]