fbpx

Thursday 24 March 2016

Tickets

Mbongwana Star

Start

20:30 (doors: 20:00)

Ticket prices

€ 21,- (pre-sale) / € 24,- (door)
CJP: € 17,- (pre-sale) / € 20,- (door)

Tickets

Twee voormalige leden van de succesvolle r&b- en reggaegroep Staff Benda Bilili hebben hun oude huid afgeworpen en verkennen nu hun rebelse elektronica- en rockkant. Deze nieuwe weg slaan ze in met producer Doctor L, de soundprovider van afrobeatdrumgod Tony Allen. Het resultaat is de band Mbongwana Star én een album, From Kinshasa, dat evenveel swingt en groovet als rebelleert.

From Kinshasa (?)

Mbongwana Star en het album From Kinshasa zijn de geesteskinderen van Coco Ngambali en Théo Nzonza (a.k.a. de grondleggers van reggaesensatie Staff Benda Bilili). Om hun rhythm & blues- en reggae-stigma volledig van zich af te schudden, gingen ze voor hun nieuwe project op zoek naar een vooruitstrevende producer. Maak plaats voor de Ierse maar in Parijs gestationeerde producer, drummer en gitarist Liam Farrell (a.k.a Doctor L). Deze voormalige punkdrummer staat bekend om zijn samenwerkingen met muzikale grootheden uit o.a. Mali en Nigeria, waarvan de meest in het oog springende die met afrobeatgrondlegger Tony Allen is. Deze bonte mix van drie persoonlijkheden en muziekstijlen kan alleen maar samensmelten tot een nieuw genre: funkpunk!

No animals were hurt during the recording of this album

In het Staff Benda Bilili-tijdperk was authenticiteit een must. De albums van de band werden niet opgenomen in een studio maar midden op straat. De band liet zelfs kinderen kikkers opjagen voor een zanderig basgeluid. Voor het elektronischere From Kinshasa zijn geen dieren gesneuveld, alleen elektrische gitaren, synths, en vintage opname-apparatuur. En dat is precies hoe Doctor L het wilde hebben: “Here, for whatever reason, everything sounds a bit fucked up. But that’s the charm of it all, you know – everything’s broken but it’s been mended.” Het album staat dan ook bol van hypnotiserend geprogrammeerde ritmes, vervormde vocals en groovy feedback. Tien seconden in hun album en je waant je midden op een druk kruispunt van de Congolese hoofdstad, maar tegelijkertijd in een geheim testlaboratorium voor gestrande aliens.

Line-up

Coco Yakala Ngambali: vocals
Théo Nzonza Nsutuvuidi: vocals
Jean-Claude Kamina Mulodi (a.k.a. R9): gitaar en vocals
Randy Makana Kalambayi: drums
Rodrick Matuzolele: percussie en vocals
Dialungana (a.k.a. Sage): percussie en vocals
Liam Farrell (a.k.a Doctor L): basgitaar
Kala: gitaar en vocals

Interview

Six Degrees of Gilles Peterson

Als je naar muziekgoeroe Gilles Peterson en de programmering van BIRD in 2016 kijkt, kun je maar één conclusie trekken: […]

View agenda

Have A Look At This

Monday 08 July

SudanArchives_JackMckain

Sudan Archives

Sudan Archives speelt deze zomer op alle festivals over de hele wereld brengt… maar(!) vanavond vind je haar in BIRD – haar enige show in intieme clubsetting (we’re honored).

Friday 12 July

Boogieball BIRD Rotterdam

BoogieBall

North Sea Jazz Festival is back in town en dat betekent maar één ding: het is tijd voor BoogieBall!

Saturday 13 July

Boogieball BIRD Rotterdam

BoogieBall

North Sea Jazz Festival is back in town en dat betekent maar één ding: BoogieBall!