fbpx

The Importance of New Meetings

Ebba Åsman – Thinking Forward!

In gesprek met Raluca over haar Winter Residency

One year down, many more to go! Ook in 2020 gaan we gewoon door met de BIRDsessions Residency. Next up: Ebba Åsman, die met haar Winter Residency het nieuwe jaar in komt luiden. Haar strategie: de koude wintermaanden opwarmen door naar eigen zeggen het belang van ‘New Meetings’ te benadrukken. BIRDsessions-programmeur Raluca Baicu ging met Ebba in gesprek om te achterhalen hoe ze van plan is deze muzikale ontmoetingen hoogstpersoonlijk te orkestreren en wat haar kijk op de scene is.

Je bent onze nieuwe Artist in Residence in januari. Hoe voelt het om als eerste BIRDsesssions resident van 2020 het spits af te mogen bijten?

“Ja wauw, nogmaals bedankt voor deze unieke kans! Ik vind het een eer om samen met mijn bevriende en collega-muzikanten in BIRD het nieuwe jaar in te luiden. BIRD is mijn favoriete spot in Rotterdam, met de BIRDsessions als fijnste avond, dus met deze residency is de cirkel voor mijn gevoel rond.”

Hoe heb jij eigenlijk je weg naar Rotterdam gevonden?

“Op mijn 15e ben ik van een klein Zweeds dorpje naar Stockholm verhuisd om muziek te studeren. Daar leerde ik mijn trombonedocent Ilja Reijngoud kennen. Hij adviseerde me om mijn opleiding voort te zetten op Codarts. Inmiddels woon ik al iets meer dan twee jaar in Rotterdam en zit ik in mijn derde jaar van het conservatorium.

Hoe bevalt de stad? Heeft Rotterdam Stockholm inmiddels vervangen?

“Ik geniet volop van deze stad! Het bruist van de energie en creativiteit en ik begin hier meer en meer een thuisgevoel te krijgen. Ergens is Stockholm qua vibe en scene vergelijkbaar met Rotterdam, er hangt een soortgelijke sfeer. Dat is waarschijnlijk de reden dat ik me hier zo op mijn gemak voel.”

Wat vind je van de scene en het publiek in Rotterdam?

“De scene is hier wel echt groter dan in Stockholm, met meer veneus die je kunt checken. Van Dizzy en BIRD tot LantarenVenster en North Sea Jazz Festival. Ik heb het idee dat hij de afgelopen jaren flink is gegroeid, ik heb de scene hier echt zien opbloeien sinds ik hier ben. Ik ontdek steeds meer plekken waar ik nieuwe mensen ontmoet en heb het idee dat er steeds meer mensen op de verschillende jamsessies afkomen, zowel publiek als muzikanten. Het is alleen”

Raluca: Waar merk je dat dan aan?

“Het was anders toen ik hier net aankwam. Dat kan natuurlijk ook aan mij liggen, ik ontdek hier steeds meer plekken waar ik nieuwe mensen ontmoet. Maar kijk bijvoorbeeld alleen al naar de verschillende jamsessies, ik krijg de indruk dat het er steeds meer mensen op afkomen, zowel publiek als muzikanten. Weet je wat ik alleen wel jammer vind? En dat is niet alleen in Rotterdam het geval hoor, maar overal zijn wij vrouwelijke instrumentalisten wel ondervertegenwoordigd in de scene.”

Heb je dan ook het gevoel dat je jezelf als vrouw extra moet bewijzen?

“Ik vind dat ik mezelf vooral heb te bewijzen als muzikant, ongeacht mijn geslacht. Maar ja, feit is dat ik een vrouwelijke trombonist in een door mannen gedomineerde wereld ben. Ik voel dat mensen soms verbaasd zijn wanneer ze me op een podium zien staan. Ik speel omdat ik het tof vind. Als ik me zorgen zou moeten maken om wat anderen vinden van het feit dat ik als vrouw een instrument bespeel, dan zou het nooit werken. Maar dat neemt niet weg dat ik het graag anders had gezien.”

Waarom zei je ja toen ik je vroeg voor dit initiatief?

“Sinds ik in Rotterdam woon ben ik eigenlijk voornamelijk onderdeel geweest van andermans projecten. Hoewel daar uiteraard niks mis mee is, heb ik ook sterk de behoefte om eigen projecten te leiden en mijn visies en ideeën te delen met een groter publiek.“

Je onlangs verschenen debuutalbum “Zoom out”, is dat zo’n project?

“Jazeker, en het smaakt naar meer! Voor mijn gevoel is het beginstadium van mijn carrière het moment om me zo breed mogelijk te oriënteren en te presenteren. Deze residency is bij uitstek de manier om dat te doen. Vijf weken lang ga ik andere stijlen, nieuwe inspiratie, muzikanten en publiek verkennen en verbinden.”

Wat is je visie voor je Winter Residence?

“Met de residentie wil ik het nieuwe jaar op een positieve noot beginnen, met een duidelijke boodschap en een frisse blik op de toekomst. De naam van mijn concept is “Think Forward! The importance of New Meetings”. Kijkend naar de samenleving zie ik persoonlijk nog altijd een gebrek aan diversiteit en acceptatie. Daar wil ik verandering in brengen door het nieuwe jaar met een clean sheet te beginnen en samen te komen. Ik wil samen met iedereen in BIRD aan de hand van ‘New Meetings’ diversiteit omarmen en met elkaar muzikaal in dialoog gaan. We gaan samen creëren.

Dat je diversiteit benoemd en gebruikt als thema voor je residentie maakt jou zeker de juiste Artist in Residence voor deze winter editie.

“Ik wil mijn Winter Residency gebruiken als platform om samen te ontdekken, te leren en dichter tot elkaar te komen. Ik wil vijf weken lang een safe haven creëren waar verschillende mensen, smaken, genders, nationaliteiten, genres en verhalen elkaar ontmoeten om vervolgens samen een nieuwe weg in te slaan. Met muziek als bindmiddel om deze ‘New Meetings’ naar een ander niveau te tillen.

Wat hoop je persoonlijk uit je residentie te halen?

“Ik ben vooral benieuwd naar de nieuwe inspiratie die ik opdoe door de diversiteit aan samenwerkingen. Het trekt me hopelijk uit hokjes waar mensen mij misschien, bewust of onbewust, in stoppen. Ik heb namelijk meer in me dan alleen jazz. Mijn plan is ook om op mijn volgende album meerdere genres te blenden. Deze residentieis natuurlijk de ideale manier om hiermee te experimenteren en te creëren. Daarom ben ik super benieuwd om na vijf weken te kijken welke ingrediënten uit mijn residentie ik kan gebruiken voor mijn nieuwe plaat.

Je Winter Residency dus waarschijnlijk als een blauwdruk voor je nieuwe album, sounds nice!

Do 2 januari: Thinking Forward! #1 Funk meets neosoul
Als er één album dat ik van kinds af aan heb grijsgedraaid, dan is het wel Funk Unit van Nils Landgren. Het is de eigenaardige funk van deze plaat in combinatie met de neovibe van Takuya Kuroda, waardoor ik me samen met toetsenist Abel Marcel heb laten inspireren voor de eerste week van mijn residency.

Do 9 januari: Thinking Forward! #2 Folk meets soundscapes
Voor de tweede week heb ik een kwartet samengesteld waarmee ik composities van mijn album Zoom Out ga spelen. Ik wil ontdekken hoe het is om de compositiesvan die plaat te spelen met lokale muzikanten in plaats van de Zweedse muzikanten waarmee ik de studio ben ingedoken. Wat gaat dit doen met de huidige sounds van deze composities? Verwacht geïmproviseerde interpretaties, moderne jazz en melodieuze soundscapes met Zweedse folk invloeden.

Do 16 januari: Thinking Forward! #3: Electronic meets ambient
De derde week van mijn residency nodig ik mijn dierbare vriendin en fluitist Fanni Zahar uit om een avond te jammen op elektronische sounds, begeleid door beats en melodieën. Denk hierbij aan de sound van Kamaal Williams of Alfa Mist. Ik luister graag naar hun mix van herhaling, statische geluiden en dynamische melodieën.

Do 23 januari: Thinking Forward! #4 Contemporary meets traditional Tonight will be all about jazz. Van standards en original’s tot hedendaagse composities en melodieën. Aangezien ik deze avond met een aantal van mijn favoriete muzikanten het podium deel, wil ik ook graag mijn nieuwe composities uitproberen.

Do 30 januari: Think Forward! #5 Soul meets samples
Voor mijn vijfde en laatste week vlieg ik mijn Zweedse vrienden in voor een muzikaal onderonsje. Mijn goede vriendin Vilma Ogenblad heeft een eigen neo soulishproject lopen waarbij ze met samples zingt. Dat element wil ook meenemen in deze avond. Verwacht een blend van elektronische sounds, diepe bassen, mijn trombone en de soulvolle stem van Vilma.

share tweet whatsapp
View magazine

Have A Look At This

Friday 05 February

Son Little

Prepare for blues-on-blues-on-blues: Son Little is coming to BIRD! On Friday, february 5th, the singer brings his mix of blues, […]

Thursday 25 February

City of The Sun

The compelling, acoustic post rock of City of the Sun is the sound you didn’t realise you were missing. Imagine […]

Friday 24 September

King Shiloh Sound System

Dub- en rootsgids King Shiloh is in a giving mood en maakt je (mét soundsystem) wegwijs in het reggae-universum tijdens zijn all-nighter!