fbpx

Thursday 12 November 2015

An Evening With

Zapp

DJ support: DJ Finest

Start

20:30 (doors: 20:00)

Ticket prices

€ 25,-

Tickets

Zapp, een van de meest invloedrijke bands in de geschiedenis van funk en de founding fathers van de p-funk. Met monsterhits als ‘More Bounce to the Ounce’ en een unieke, met warme vocoder-zang doordrenkte funksound, heeft Zapp een onuitwisbare stempel gedrukt op genres als disco, r&b en hiphop. Na een lange periode van stilte keert Zapp dit jaar terug met een gloednieuw album.

More Bounce to the Ounce

Zapp verscheen onder de naam Zapp & Roger voor het eerst op de scene in 1977. Het waren de hoogtijdagen van de funk en het bijzondere geluid van Zapp & Roger werd al snel opgepikt door p-funk legende George Clinton, die de band aanspoorde zijn naam te veranderen in Zapp. Met de steun van Clinton bracht Zapp in 1980 debuutalbum Zapp uit op Warner Bros Records. Dankzij de hit ‘More Bounce to the Ounce’ werd de plaat een doorslaand succes. Het eindigde in no-time op nummer 1 in de Billboard Album Top 200. In 1982 verscheen het tweede album van Zapp, met de toepasselijke titel Zapp II. Ondanks de breuk met Clinton, na een klein meningsverschil over de solocarrière van Zapp-frontman Roger Troutman, werd ook het tweede album van Zapp een enorm succes. Nog meer dan op het eerste album speelde de talkbox, een vocoder waarmee het stemgeluid een elektronische twist krijgt, een grote rol.

Zapp bouncet terug

Wanneer Zapp eind jaren tachtig in de vergetelheid dreigt te raken doet Westcoast-rap zijn intrede. Rappers als Ice Cube (die over Zapp zegt: “It was my first introduction into hip hop. Period. I didn’t know nothing about nothing. I hadn’t heard ‘Rapper’s Delight’ yet. It was the first thing that was really fly to me.”), Tupac en Dr. Dre beginnen tracks van Zapp te samplen. In 1995 neemt Roger Troutman het talkbox-refrein voor Tupacs awardwinnende hit ‘California Love’ (“In the citaaay of L.A….”) voor zijn rekening. Vier jaar later is de wereld in shock na het tragische overlijden van Roger en zijn broer Larry. Het was een tijdje stil rondom de band, tot dit jaar de verschijning van een gloednieuw album werd aangekondigd. Hoe de nieuwe Zapp klinkt, hoor je in BIRD.

Playlist

De sample-database die ook wel bekendstaat als het oeuvre van Zapp

Van Snoop Dogg tot Blackstreet en van 2Pac tot Notorious B.I.G., check de playlist hieronder om te zien door wie Zapp allemaal is gesampled.

View agenda

Have A Look At This

Thursday 14 November

Building Blocks: A Community Hang

A Community Hang:Donderdag 14 november nemen we een voorschot op BIRDfest. We ‘Celebrate The Culture’ met een speciale community talk over ‘the hang’ en het belang van een cohesieve community. Special guests vanavond zijn Lady Shaynah, Efe Erdem, Abel Marcell, Fanni Zahár, Alessandro Russo en Nello Biasini!

Thursday 14 November

Julia Zahra BIRD Rotterdam

Julia Zahra

14 november pakt BIRD uit met one of Holland’s finest: Julia Zahra. Ze brak al enkele jaren terug door en she ain’t leaving anytime soon!

Saturday 16 November

Jayda G at BIRDfest

BIRDfest

BIRDfest biedt een totaalervaring die knuffelt met de actualiteit en flirt met traditie.