fbpx

Thursday 29 October 2015

Tickets

Marcos Valle

Start

20:30 (doors: 20:00)

Ticket prices

€ 18,- (pre-sale) / € 21,- (door)
CJP: € 15,- (pre-sale) / € 17,- (door)

Tickets

Marcos Valle nam in zijn bijna zes decennia tellende carrière zesentwintig platen op die tot de klassiekers van de Braziliaanse muziek behoren. Met evergreens als ‘Sonho de Maria’ en ‘Samba de Verão’ wordt hij terecht de godfather van de bossanova genoemd. Tegenwoordig maakt de hiphopscene dankbaar gebruik van zijn gigantische oeuvre.

Brazil’s Leading Composer

Marcos Valle groeide op in Rio de Janeiro in de jaren vijftig en zestig, een periode waarin de Braziliaanse bossanovabeweging op haar hoogtepunt was. Samen met zijn broertje Paulo begon hij liedjes te maken, waarbij Marcos het muzikale deel voor zijn rekening nam en Paulo de teksten schreef. Een winning combo, want Marcos werd op zijn negentiende uitgeroepen tot Brazil’s Leading Composer of the Year. Een jaar later verscheen zijn eerste album, Samba Demais, dat een gigantisch succes werd. Een toer met Sérgio Mendes volgde en in 1967 sleepte hij een Amerikaans contract bij Verve Records binnen. Het album Samba ’68 werd een instant classic door aanstekelijke popsongs als ‘Batacada’, ‘Chup, Chup, I Got Away’ en ‘Crickets Sing for Anamaria’.

Rock ’n roll & elektronica

Om politieke redenen verhuisde Marcos in 1974 naar Los Angeles. Ook muzikaal een slimme stap, zo bleek, want samenwerkingen met artiesten als Chicago, Quincy Jones, Sarah Vaughan, The Beach Boys en Leon Ware volgden al snel. Rond deze tijd raakte hij geïnspireerd door de rock-‘n-roll-beweging: zijn platen werden rockier, met groovy bassen en funky elementen. Zonder zijn melodieuze, zonnige gevoel voor ritme te verliezen, verdwenen de bossanova en samba wat meer naar de achtergrond. In de early eighties ging hij door met het opnemen van solo-albums, waarbij hij elektronica aan de tracks toevoegde.

Marcos & de hiphopscene

Tegenwoordig maakt de hiphopscene dankbaar gebruik van het gigantische oeuvre van Marcos. Zo wordt hij gesampled op ‘Thank You’ van Jay-Z’ en op ‘Cruel Summer’ van Kanye West en Pusha T. Maar ook Madlib, Joey Bada$$ en Arrested Development wisten het zomerse werk van Marcos Valle naadloos met hun eigen songs te verweven. Ook wordt het nummer ‘Parabéns’ gretig gedraaid door dj’s wereldwijd.

Line-up

Marcos Valle: keys, gitaar en vocals
Patricia Alvi: vocals
Jessè Sadoc: trompet en flügelhorn
Renato ‘Massa’ Calmon: drums
Kevin Glasgow: bas

Playlist

Welke mc’s & producers sampleden Marcos Valle?

View agenda

Have A Look At This

Sunday 04 August

Lee Fields BIRD Rotterdam

Lee Fields

Lee Fields begon zijn carrière zo’n 50 jaar geleden, maar zijn schorre en tegelijkertijd tedere James Brownachtige stem is nog altijd niet weg te denken uit soul- en funkland. 

Saturday 10 August

Blijdorp BIRD Rotterdam

Blijdorp Festival

Ook BIRD trekt er op uit dit festivalseizoen en op 10 augustus strijken we neer in Blijdorp met onze eigen stage. You know it’s good!

Saturday 17 August

Clubavond Prince vs Michael Jackon, BIRD

Prince vs Michael

Welke kant kies jij? His royal badness Prince? Of the immortal king of pop, Michael Jackson?