fbpx

Thursday 03 September 2015

Lonnie Holley

In collaboration with Subbacultcha

Start

20:30 (doors: 20:00)

Ticket prices

€ 15,- (pre-sale) / € 18,- (door)
CJP: € 12,- (pre-sale) / € 14,- (door)
Rotterdampas € 9,-
Subbacultcha: gratis

Tickets

Genre

Tell your friends

One of a kind-artiest Lonnie Holley had tot een paar jaar terug nooit een voet in een muziekstudio gezet. Net als zijn beeldende kunst komt zijn muziek al improviserend tot stand en verandert het met iedere uitvoering, optreden en opname. Een paar jaar terug kreeg men hem toch zo ver. De nummers die hij toen opnam zal hij – in theorie – laten horen in BIRD. In de praktijk kan het van alles zijn: meditaties op het Nederlandse weer, een ode aan de pizza backstage… we laten ons verrassen!

Hard knock life

Opgroeien in de jaren vijftig in Alabama, waar de Jim Crow-regels hardhandig worden nageleefd, is per definitie een hard knock life, maar het leven deed daar voor Lonnie Holley nog een schepje bovenop. Als nummer zeven uit een gezin van 27 kinderen werd hij op zijn vierde ondergebracht bij een pleeggezin dat hem vervolgens ruilde voor een fles whisky. Op zijn vijfde begon hij met werken en op zijn cv vind je odd jobs als puinruimer, katoenplukker en grafgraver. In 1979 overleden twee van zijn nichtjes in een brand en Lonnie kanaliseerde zijn verdriet door het maken van grafstenen van zandsteen. Maar dat er van iets negatiefs (bijna) altijd wel iets positiefs te maken valt, bewijst ook Lonnie. Het werken met zandsteen beviel hem namelijk zo goed dat hij meer kunstwerken begon te maken. Twee jaar later stond zijn hele tuin vol met sculpturen van materiaal dat hij rond zijn huis verzamelde (door sommigen ook wel ‘afval’ genoemd). Hij besloot werk mee te nemen naar het Birmingham Museum of Art en sindsdien kun je zijn werk zien in gerenommeerde musea over de hele wereld (met een vaste plek in het Witte Huis!).

Dan was er (altijd) nog muziek

Muziek en kunst is bij Lonnie Holley altijd één geweest. Wanneer hij aan zijn beeldende kunst werkt, zingt, scat, neuriet en improviseert Lonnie voortdurend. Omdat deze manier van muziek maken niet eenvoudig in de gecontroleerde setting van een muziekstudio te vangen is, duurde het dertig jaar voor zijn eerste album, Just Before Music, verscheen. Een jaar later werd Keeping A Record Of It uitgebracht. We kunnen zeggen dat je tijdens zijn concert nummers van deze twee albums zal horen, maar om eerlijk te zijn weten wij het niet. En Lonnie waarschijnlijk ook niet. Hij kan evengoed een loftrompet afsteken over de pizza die hij backstage heeft gegeten. Anyway: je kunt deze once in a lifetime experience van de eigenzinnige Lonnie Holley zelf ervaren in BIRD. Voor nog minder dan een fles whisky!

Let op: leden van Subbacultcha kunnen gratis naar dit concert!

Article

Lonnie Holley: een kunstenaar op het podium

Voor de improvisatiekunstenaar liggen muziek en kunst dicht bij elkaar. Sterker nog, ze zijn onafscheidelijk.

View agenda

Have A Look At This

Thursday 14 November

Building Blocks: A Community Hang

A Community Hang:Donderdag 14 november nemen we een voorschot op BIRDfest. We ‘Celebrate The Culture’ met een speciale community talk over ‘the hang’ en het belang van een cohesieve community. Special guests vanavond zijn Lady Shaynah, Efe Erdem, Abel Marcell, Fanni Zahár, Alessandro Russo en Nello Biasini!

Saturday 16 November

Jayda G at BIRDfest

BIRDfest

BIRDfest biedt een totaalervaring die knuffelt met de actualiteit en flirt met traditie.

Tuesday 11 February

Nerija BIRD Rotterdam

Nérija

Gooi zeven sleutelfiguren uit de Britse jazz-scene bij elkaar en voilà, Nérija is born. Het dominant vrouwelijke collectief, met o.a. […]