Wednesday 04 November 2015

Kamasi Washington

Start

20:30 (doors: 20:00)

Ticket prices

Genre

De meest anticipated, urgente, ja, epic tenorsaxofonist Kamasi Washington komt naar BIRD. Na samenwerkingen met o.a. Quincy Jones, Lauryn Hill, Mos Def en Nas maakte zijn carrière een enorme sprong door zijn bijdrage aan Kendrick Lamars To Pimp A Butterfly. Afgelopen jaar verscheen zijn drie cd’s (!) tellende album The Epic. En epic wordt het!

Getting horny

Over legendes en autodidacten doen er al veel mythes de ronde, maar Kamasi doet hier nog een schepje bovenop. Hij pakte op zijn dertiende voor het eerst zijn vaders tenorsaxofoon op en begon te spelen alsof het zijn tweede natuur was, Art Blakey en Wayne Shorters ‘Sleeping Dancer Sleep On’ nog wel! Toegegeven, de dertienjarige Kamasi was al een zeer getalenteerde drummer en pianist, maar vanaf het moment dat de lome tunes van Art en Wayne uit zijn blazer kwamen, bevinden hij en zijn sax zich in een liefdevolle en intieme relatie.

Epic stuff

De waslijst aan genres waarin en artiesten waarmee Kamasi heeft gewerkt, zegt alles over zijn veelzijdigheid. Soul? Check! Na zijn studie ging hij meteen op tour met Raphael Saadiq, stond hij op het podium met George Duke en werkte hij samen met Quincy Jones. Hiphop? Kamasi got it covered! Hij werkte met mc’s als Lauryn Hill, Mos Def, Nas, en Snoop Dogg, maar zijn meest spraakmakende hiphopsamenwerking is die met Kendrick Lamar op To Pimp A Butterfly. Die sicke tenorsax-tunes? Yep, dat is Kamasi. Na alle samenwerkingen was het begin 2015 tijd voor eigen werk. Op het label Brainfeeder verscheen The Epic en epic it is! Drie cd’s met zowel meeslepende als opzwepende composities (en dat met basslines van Thundercat). NPR merkte zeer terecht op: “When Kamasi Washington called his new album The Epic, he meant it.”

Article

De BIRDregulars die met Kendrick Lamar speelden

Kendrick nodigde BIRD-stamgasten uit voor de muzikale invulling. Check ze hier.

Article

Alles klinkt doper met koper

De kersverse lichting saxofonisten maakt zelfs de niet-liefhebbers van jazz warm met nieuwe, experimentele interpretaties van het genre.

View agenda

Have A Look At This

Sunday 08 November

Hiatus Kaiyote

Zelf een genre bedenken en hier dan gelijk de allerbeste in zijn. Iedereen heeft het over de future soul van […]

Sunday 08 November

Christian Scott

Trompettist (én composer én producer) Christian Scott, a.k.a. jazz’s young style god, a.k.a. het wonderkind uit New Orleans, is pas […]

Wednesday 18 November

Taxiwars

Wat krijg je als je de jazzy sax van klassiek geschoolde componist en saxofonist Robin Verheyen mengt met de donkere […]