Thursday 28 January 2016

Eska

Start

20:30 (doors: 20:00)

Ticket prices

€ 14,- (pre-sale) / € 17,- (door)
CJP: € 12,- (pre-sale) / € 14,- (door)

Genre

Na jarenlang als backing en featured vocalist te hebben gewerkt in Londense muziekscene, verscheen afgelopen april het langverwachte debuutalbum van singer-songwriter en multi-instrumentalist Eska, ESKA. Soul, folk, jazz, blues, wat vind je eigenlijk niet terug op de plaat van de zangeres die zich helemaal niet thuis voelt in wel genrehokje dan ook.

Genre-overstijgend backing vocalist

Eska heeft een bijzondere muzikale weg afgelegd. Ze groeide op met zowel de traditionele Engelse en Zimbabwaanse hymnes die haar moeder zong als met de eclectische platenkast van haar vader. Als grote invloeden op de ontwikkeling van haar eigen muziek en stem noemt ze Joni Mitchell en Ella Fitzgerald. Maar Eska laat zich niet graag in een hokje plaatsen en in haar muziek vind je dus ook invloeden van soul, folk, jazz en blues terug. Haar genre-overstijgende muzikale poëtica maakte haar geliefd bij producers en artiesten, die haar maar wat graag inzetten als background en featured vocalist. In die hoedanigheid werkte ze samen met artiesten als Grace Jones, Cinematic Orchestra, Zero 7 en Bobby McFerrin.

ESKA

In de UK is Eska inmiddels dan ook zo goed als cultureel erfgoed. Na haar bijna vijftienjarige carrière als backing vocalist, verscheen in 2013 de ep Gatekeeper. Genoeg aanleiding voor muziekgoeroe Gilles Peterson om haar tot “one of the most important singers in the UK right now” uit te roepen en de title track op te nemen op zijn compilatie Brownswood Bubblers. Afgelopen april verscheen haar eerste ‘echte’ album: ESKA. Het werd belachelijk goed ontvangen door de pers én genomineerd voor de Mercury Music Prize in 2015.

Eska

Interview

Wie is Eska?

Ze wordt geroemd door Gilles Peterson en Jamie Cullum, was genomineerd voor een Mercury Prize en trad op met Tony Allen en Grace Jones. We spraken Eska over haar nieuwe stappen.

View agenda

Have A Look At This

Tuesday 08 March

Cécile McLorin Salvant

Cécile McLorin Salvant kent haar jazzstandards maar houdt ervan het stof af te kloppen van vergeten songs. Van swing-era-nummers tot […]

Wednesday 09 March

Bilal

Neosoulicoon Bilal komt naar Rotterdam! Deze Grammy nominee is eigenhandig verantwoordelijk voor de herdefinitie van neosoul, zoals hij laat zien […]

Saturday 17 September

Yuna

Als Sia achttien was, Ellie Golding op retraite in Azië ging, en Adele wat subtieler zou uithalen, dan zouden ze […]