Sunday 08 November 2015

Tickets

LantarenVenster & BIRD present

Christian Scott

Start

20:30 (doors: 20:00)

Ticket prices

€ 20,- (pre-sale) / € 23,- (door)
CJP: € 16,- (pre-sale) / € 19,- (door)

Genre

Trompettist (én composer én producer) Christian Scott, a.k.a. jazz’s young style god, a.k.a. het wonderkind uit New Orleans, is pas 32 jaar en heeft al twee Edisons, een Paul Acket Award en een Grammy-nominatie op zak. Als vaandeldrager van Stretch Music laat hij de toekomst van jazz zien: uitgerekt, met volop ruimte voor andere muzikale vormen, talen en culturen. Hoe dat klinkt hoor je in BIRD!

Jazz’s Young Style God

Christian Scott begon zijn muzikale opvoeding onder begeleiding van zijn oom, saxofonist Donald Harrison, toen hij pas dertien jaar was. Na het behalen van zijn diploma aan het New Orleans Center of Creative Arts, ontving hij een volledige beurs voor Berklee College of Music, waar hij in 2004 afstudeerde. Twee jaar later verscheen Rewind That, dat meteen werd genomineerd voor een Grammy en door Billboard Magazine “arguably the most remarkable premiere the genre has seen in the last decade” werd genoemd. Dit zou zeker niet de laatste lofzang op Christian Scott zijn. JazzTimes noemde hem “the Architect of a new commercially viable fusion” en “Jazz’s young style God” en wat dichter bij huis verkondigde de Volkskrant dat hij “jazz én de trompet weer stoer maakt”. Ook andere (grote) muzikanten zagen zijn onmiskenbare talent. Het leverde hem samenwerkingen op met o.a. McCoy Tyner, Prince, Marcus Miller, Thom Yorke, Mos Def en Solange Knowles.

Uitgerekte jazz

Christians laatste album, Stretch Music, doet precies wat de naam al zegt: het rekt de traditionele interpretaties van jazz op (of uit) en maakt zo meer ruimte voor andere muzikale vormen, talen en culturen. Dit nieuwe genre, waar Christian een van de vaandeldragers van is, heeft zijn wortels wel in jazz, maar is verder genreblind. Jazz is niet langer een reis door de geschiedenis, maar kijkt vooruit. De thema’s in zijn muziek zijn dan ook actueel en vaak politiek getint: van institutioneel racisme tot het homohuwelijk tot orkaan Katrina. Live schreeuwt en fluistert hij door zijn trompet heen, spoort hij je aan tot dansen én nadenken en laat je de toekomst van jazz zien.

Line-up

Christian Scott: trompet, reverse flugel
Braxton Cook: altsaxofoon
Lawrence Fields: piano, toetsen
Kris Funn: bas
Corey Fonville: drums
Dominic Minix: gitaar

Article

Alles klinkt doper met koper

De kersverse lichting saxofonisten maakt zelfs de niet-liefhebbers van jazz warm met nieuwe, experimentele interpretaties van het genre.

View agenda

Have A Look At This

Friday 05 April

Garden Of BIRD Rotterdam

Garden of BIRD

Eindelijk is het weer zover! BIRD opent wederom de deuren van zijn voortuin: Garden of BIRD. Van dinsdag t/m zondag kun je bij mooi weer binnenwandelen en alle onbeantwoorde e-mails, to-do-lijsten en appjes van je af laten glijden.

Monday 15 April

Raul Midon BIRD Rotterdam

Raul Midón

Vanavond laat Raul Midón zijn eigenzinnige mix van soul, jazz, latin en flamenco horen op het BIRD-podium.

Friday 19 April

Margriet Sjoerdsma at BIRD

Margriet Sjoerdsma

De afgelopen jaren veroverde Margriet Sjoerdsma Nederland met A Tribute to Eva Cassidy. Meer dan 80 keer speelde ze met […]